2012 évi legnagyobb

Molnár István
22,10 kg-os ponty(Démon)
2012.05.21.

4 órás Feeder horgászat a Rab Horgásztavon

2011. év tavaszán, Vágó Róbert barátom meghívására érkeztem a tóhoz. A tavaszi időjárásnak köszönhetően eléggé ködösen indult a reggel. Előzetes telefonos beszélgetésem, tógazda barátommal megerősített abban, hogy finom szerelékes készségekkel készüljek az év első horgászatára. Egy picker és egy feeder botot hoztam magammal. A picker bottal a keszegeket, a feederrel pedig a pontyokat céloztam meg. Mivel első alkalommal horgásztam a vízen, kikértem a barátom tanácsait, hogy mivel érdemes etetni, milyen halállomány van a vízben. A kielégítő eszmecserét követően kiválasztottam a horgászhelyet.

Feeder horgászat
A hely elfoglalását követően nekiláttam az etetőanyagok bekeveréséhez. Mivel két készséggel, kétféle hal horgászatát terveztem, ezért kétféle etetőanyagot kevertem. A keszeges etetőanyagom egy sötét színű, mézeskalácsos, keszeges, nagyon édes etető kaja kisebb mennyiségű csontival megbolondítva. A pontyos keverékem halas, hallisztes alapból, fűszeres pelletek, csemegekukorica keverékéből állt.

Az etetőanyagok bekeverését követően, megkezdtem az alapozó etetést:

- a keszeges etetést csúzli segítségével juttattam be kb. 20-25m távolságra.
- a pontyos etetést kiakasztott zsinórklipsszel (80m-re kiakasztva), etetőkosárral etettem meg.

A csúzlis etetés utolsó gombócának, fodrozódó gyűrűjébe dobtam a picker bottal és ezt a szereléket is kiakasztottam az orsón található klipszbe, hogy ezt a területet is pontosan tudjam meghorgászni. Az alapozó etetést követően, végre elkezdődhetett a horgászat. A keszeges készséget 3 szem csontival csaliztam, valamint a bedobás előtt az etetőanyaghoz adtam egy kis vágott gilisztát. A pontyos készséget, csemegekukorica-csonti kombinációval indítottam. Az első jelentkezőkre nem sokat kellett várni, a mohó keszegek, kárászok szinte azonnal megjelentek a rövidebb etetésen és szinte időt sem hagytak a kapások között. A távolabbi végszereléken az első jelentkezők kárászok voltak, ez miatt lecseréltem a csalit pelletre. Megjelentek a pontyok a távolabbi etetésemen. Kapás kapást követett. Volt, hogy két bottal kellett fárasztani egyszerre (ez úton köszönöm a segítséget Robi barátomnak). A pár órás horgászat úgy elszaladt, hogy észre sem vettem, ebben közre játszott a vízben található pontyok ereje. Az 1-2kg-s pontyok vehemensen, kitörésekkel tarkítva küzdöttek. Mire a horgászat végére értem, még a pulóvert is le kellett vennem úgy kimelegedtem.

Feeder horgászat
A halak megfogásához összeállított felszereléseim:

- 3m picker bot, 40-s orsó, 0,18 főzsinór, 0,14 előke (erőgumival kombinálva 70cm), tört gubancgátló cső, 25g etetőkosár
- 3,6m feeder bot, 55-s orsó, 0,20 főzsinór, fonott dobóelőtét, gubancgátlós távdobó etetőkosár 45g, 8cm fonott 0,08 előke, 10 horoggal.

Mivel nem egy egész napot terveztem a horgászatra, így be kellett fejezni a halak elleni megmérettetést. Az viszont biztos, hogy ezen a napon felbuzdulva döntöttem el, hogy több versenyen is szeretnék részt venni (ha lesz eredménye, ha nem). Ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el erre a vízre egy örömpeca erejéig, remélem kedvet csináltam nektek egy kis horgászathoz.

Horgász üdvözlettel: Faragó György